Bridal Mask

Bridal Mask ~ Gaksital

Műfaj: akció, romantikus, dráma, politikai
Részek száma: 28
Dátum: 2012
Csatorna: KBS2

Ismertető: Korea Japán megszállása alatt áll. A japánok elnyomják a 'félszigetlakókat' akiknek egyetlen reménységük a reformerként feltűnő Gaksital, aki rendet tesz, és a népét védi. Történetünk főhőse Lee Gang To, aki hatalmas tehetségének köszönhetően csoszuniként bekerül a Japán rendőrségbe. Halott édesapja, és mentálisan sérült bátyja miatt kénytelen a japánoknak behódolni, így mindkét oldal rosszalló pillantásait viselnie kell. Lee Gant To legjobb barátja, Kimura Shunji, kinek apja és bátyja is 'vérbeli' japán. Shunji ehelyett csoszuni iskolában tanít, nem szól bele a politikába. A történet a két fiúról szól, ugyanis Lee Gant To lesz az, aki megkezdi a hajszát Gaksital ellen, hogy bátyját Tokióban kezeltethesse, Shunji pedig mindenképp megpróbál kitartani barátja mellett. Azonban ahogy haladnak az útjaikon, olyan dolgokba ütköznek, amikre soha sem számítottak volna.

Figyelem! A leírás SPOILERES (az egész), még a gif-ek is, szóval csak azok olvassák el, akik már látták a sorozatot! Meggyőzésként ennyi: a világ leghihetetlenebb, legcsodálatosabb sorozata.

Vélemény: Te jó ég. Hogy hogyan fogom megírni ezt a bejegyzést azt még nem tudom, mert alig 1 órája fejeztem be a sorozatot, így hihetetlenül a hatása alatt vagyok. Még egy ilyen hihetetlen jó, megrázó, lenyűgöző sorozatot nem lehet találni. De kezdjük csak az elejétől. Miért is kezdtem el? Már elég régóta tervezgettem, legfőképp Joo Won miatt. Aztán egyszer rátaláltam a neten az 'esküvői részre', s elhatároztam, mindenképp legelőre teszem a listámon. És nézzétek meg, milyen nagyon jól tettem....
Aztán úgy 1 hete néztünk a barátnőmmel videókat, és eldöntöttünk, hogy elkezdünk megnézni egy sorozatot, minden este 2-3 részt. Végül egyöntetűen erre esett a választás (barátnőm még mindig nézi, én az utolsó 12 rész nem 6, hanem 2 nap alatt néztem meg). Nagyon vártam már, hogy végre elkezdhessem, de féltem is tőle. Először is attól, hogy a sok politikai résztől unalmas lesz a sorozat, másrészt attól is, hogy 28 részes. Szeretem a 'szabadságharcos' filmeket, de 28 rész az nekem soknak tűnt.
Végül persze kiderült, hogy még elnézegettem volna a sorozatot egy darabig. Az egész ahogy volt egy mestermű. Fejet hajtok az előtt, aki kitalálta a sztorit, mert egyszerűen csodaszép volt, s erre még egy lapáttal rátettek a színészek is, köztük Joo Won, aki ezzel a szerepével kitúrta magának az kedvenc színész címet. A legszebb az volt, hogy mind a nép, mind a japán politikusok szemszögéből láthattuk a helyzetet, ami tökéletes rálátást ad arra, hogy milyen az, amikor idegen nép fennhatósága alatt áll egy állam.
Lee Gang To pedig ott tengett valahol középen, ahol egyik fél sem szereti. A sorozat előrehaladtával egyre fokozódik a helyzet, a feszültséget konkrétan tapintani lehet. A néző alig várja már, hogy kicsit csituljanak az események, hisz levegőt is kell venni. Lélegzetelállító volt, és nagyon, de nagyon igazságtalan. Igen, talán ezzel a szóval lehet a legjobban leírni az egész sorozatot. Igazságtalan volt, amit a japánok műveltek a csoszuniakkal. Igazságtalan volt, hogy Lee Gang To és Shunji egymás ellen kell forduljon, holott legjobb barátok voltak.
Igazságtalan volt, hogy egy, ugyanazért nőért égett a szívük. Igazságtalan volt az, ahogyan a nép bánt Lee Gang To-val, és fordítva. Igazságtalan volt Gaksital személye is Lee Gang To-ra nézve, és egyszerűen minden, de minden egy hatalmas nagy igazságtalanság és reménytelenség volt, ami megrázza az embert valahol ott legbelül. S bár nem volt sok romantikus jelenet, mégis épp elég volt, tökéletes és szívhez szóló. Gyönyörűek voltak a jelenetek, egyszerűen ezeket utánozni sem lehet, olyannyira. Mindenki hihetetlenül kitett magáért, aki részt vett ebben sorozatban és a csoda szó szerinti megalkotásában. Egyszerűen hihetetlen.
A részek vége pedig természetesen mindig a 'legrosszabbkor' zárt, de azokat a zárásokat annyira hihetetlenül sikerült megoldani, hogy mindenhol kirázott a hideg. Az utolsó jelenetnél pedig a kis lábujjamtól kezdve a fejem búbjáig libabőrös lettem, és bebizonyosodott, hogy lehetséges az, hogy egyszerre többször is kirázzon a hideg. A zenék is hihetetlenül jók voltak, többek között ezeknek köszönhető volt az a sok hideg rázás. De a zenékről majd lentebb.
Sorozatban lenyűgözőek voltak a ruhák, az épületek, tökéletesen sikerült az akkori kort megjeleníteni, nem csoda, hogy annyi pénzt öltek bele (10 billió won). Nem is tudom leírni, mennyire oda figyeltek minden apró részletre. Egyetlen egy rossz érvet sem tudok felhozni a sorozat ellen, egyetlenegyet sem. A sztori magával ragadó, a színészek lenyűgözőek, a megvalósítás hihetetlen. S alapból az az eszme, ami mozgósította a történtek, a valaha látott legszebb dolog.
Akció jelenetekért külön Oscar-t, hisz nagyon élethűek voltak. Joo Won-ról pedig olvastam, hogy nem vállalt kaszkadőrt, így sok sérüléssel zárta a forgatásokat, ezért is csak tapsolni tudok. Többet már nem is írok, így is regényt írtam, majd még a színészeknél. Ha valaki, aki még nem látta a sorozatot, de mégis elolvasta a véleményem, és ha még mindig nem győztem meg, akkor menj, és nézz videót a sorozatról, és hidd el, azonnal megjön a kedved hozzá. A Bridal Mask a kedvenc sorozatom lett, a rengeteg közül, amit valaha láttam. Köszönöm nekik, hogy megalkották.

Zene: Egyszerűen hihetetlen vooolt. Az OST-ok és a soundtrack-ek is nagyon nagyon szépek, egyszerűen imádom őket: Ulalasession 'Goodbye Day'. Ez volt az a szám, ami hozzájárult ahhoz, hogy még jobban meg akarjam nézni a sorozatot, és ez volt az a szám, ami miatt rengeteget sírtam. Többi kedvenc: 4Men 'I Couldn't', Bohemian 'In Your Arms', Joo Won és Lee Jung Hyun 'Judgement Day', Joo Won 'Love and Love'. 
És végül Holy, ami az egyik legmenőbb az összes közül. Szóval még rövidebben a zenéről, egyszerűen fantasztikus volt, tökéletesen biztosította, hogy az néző vagy sírjon, vagy rázza a hideg, vagy a körmét rágja, hogy most mi fog történni. Rosszat tényleg nem lehet mondani erre a nagyszerű, hihetetlen jó, megrázó sorozatra. A világ legeslegszebb, legtartalmasabb, legmeghatóbb sorozata. Komolyan mondom.

Szereplők: Csak a jól megszokott mondat: lássuk csak őket külön-külön. 
De mielőtt elkezdeném, el kell hogy mondjam, hogy az összes színész és karakter a szívemhez nőtt, nagyon nagyot alkotott mindenki: Lala (Han Chae Ah), akit nem emelek ki külön, de eszméletlenül szerettem. Lee Gang San (Shin Hyun Joon), akinek ez után a szerepe után az összes filmjét felírtam a listámra, mert annyira csodálatos volt, amit itt alkotott. Dam Sal Ri (Jeon No Min), akiért a legjobban szorítottam. Katsuyama (Ahn Hyung Joon), aki elnyerte nálam a legédesebb férfi díjat. Abe (Yoon Bong Kil), aki bebizonyította, hogy a japánok között is vannak jók. Jo társulatvezető (Son Byung Ho), aki megmutatta, hogy mennyit ér, ha az embernek erős támasza van. Kimura Taro (Cheon Ho Jin), akit a velejéig gyűlöltem. Koiso (Yoon Jin Ho), aki hatalmasat alkotott a sorozatban, elérte, hogy ránézni is utáljak. 
A gróf, a grófné, és azok fia (Ahn Seok Hwan, Ji Seo Yun, Choi Dae Hoon), akiket annak ellenére, hogy gonoszak voltak, nagyon bírtam. 
Min Gyu (Park Bo Gum), aki tökéletes sorozatot választott kezdéséhez. 
És végül, de nem utolsó sorban Deuk Soo (Kim Bang Won), 
aki egyértelmű kedvenc lett.
Joo Won - Lee Gang To: Nagyravágyó srác, aki a legrosszabb helyzetből is a legjobbat igyekszik kihozni. Két Lee Gang To-t ismerhettünk meg a sorozatban. A legelején egy szemétláda volt, de természetesen meg lehetett érteni, hisz az a hatalmas súly, ami ránehezedett, mint a család egyetlen, normális férfija, eszméletlen nehéz volt, s szegény már-már belerokkant. Észrevételem szerint, a legtöbb ember sajnos mindig csak a 'jó' szemszögét érti meg (ezt Shunjinál is mondom), nem gondol bele, hogy a 'gonosz' miért teszi azt amit. 
Így természetesen rossznak, gonosznak könyveli el. Néha bele kell gondolni, hogy ti mit tennétek a helyében. Örülök neki, hogy én mindig a másik szemszögét és figyelembe veszem, s így rájövök, hogy mennyire igazságtalan is tud lenni az élet egyesekkel. No de mivel ez a szöveg inkább Shunjira igaz, ezért térjünk vissza a mi Gang To-nkhoz. Ahogy haladt előre a sorozat úgy lett egyre jobb és jobb (míg Shunji egyre rosszabb és rosszabb). Egyszerűen nem tudtam nem imádni őt, hisz hihetetlen erős, kitartó volt egész végig.
Az a teher, amit az egész sorozatban cipelt, nekem fájdalmas volt, hát akkor még neki. Szívem szakadt meg érte, a sorozat elején és legeslegvégén is. Joo Won előtt le a kalappal, ezzel a szerepével végérvényesen kitúrta a helyéről Kim Soo Hyun-t, és kedvenc színészemmé vált. Amit itt alkotott az hihetetlen volt, elismerésem, és végre vágjanak már hozzá minimum 55 Oscart, mert nagyon megérdemeli. Külön elismerés neki (és az összes többi színésznek is), hogy sikerült a 28 rész alatt kitartaniuk, hisz rengeteg videó van fent a neten - miután (a vetítés alatt) a sorozat nagyon híres lett, túlhajszolták a színészeket, volt, hogy bent aludtak a forgatási helyszínen. Ez azért elég durva szerintem.
Jin Se Yun - Mok Dan: Hihetetlen erős nő, aki tudja, mivel jár az, ha ilyen nagy ember az apja, no meg a szerelme is. Őszintén kicsit tartottam a színésznőtől, hisz az első sorozat, amiben láttam, hasonló jellegű volt, és ott nagyon, de nagyon nem szerettem. Itt (ráadás volt, hogy sok videót néztem a forgatásról, és rájöttem, hogy ez a színésznő amúgy eszméletlen aranyos és kedves) nagyon, de nagyon megkedveltem, a karakterét és magát a színésznőt is.
Mivel az 'esküvős jelenetet' már a sorozat előtt láttam, ezért tudtam mi fog vele történni, így még fájdalmasabb volt végignézni az egész sorozatot. Őszintén először utáltam, amiért meghalt, hisz a boldog befejezés kettejüknek olyan szép lett volna, aztán rájöttem, hogy halálának különleges jelentése van: egyrészt hozzájárult ahhoz, hogy Shunji észhez térjen, másrészt bebizonyította nekünk, hogy Lee Gang To a nép mellett áll, és minden körülmények között segít nekik, nem csak a szeretett nőért tette amit tett. Egyszerűen gyönyörű volt.
Az igaz, hogy a két fiú között fokozta a feszültséget, de mind tudjuk, hogy nem ő volt az, aki miatt egymással szembefordultak. Mok Dan csak olaj volt a tűzre. Ennek ellenére nagyon szerettem, tényleg helye volt a sorozatban. Imádtam, amiért ennyire talpraesett és erős (s nem mellesleg okos), és amiért így kitart szerelme és apja mellett. A színésznő engem most lehengerelt, bár karaktere semmi újat nem mutatott, de őszintén ki nem sz*rja le, ha egyszer ennyire hihetetlen jól megállta a helyét.
Park Ki Woong - Kimura Shunji: Bár Joo Won is hatalmasat alkotott, meg kell hagyni, a legelképesztőbb színészi alakítást Park Ki Woong-tól láthattuk. Végignézni azt, hogy a kedves, mindig mosolygós tanár hogyan válik 'szörnyeteggé', egyrészt lehengerlő, másrészt nagyon szomorú volt. Amit az előbb említettem Lee Gang To-nál, az leginkább itt igaz, hisz Shunjinál nem egyszer láthattuk a sorozat során, hogy gyötrődik, fáj neki, és már már belebolondul a helyzetbe. Az a hatalmas nyomás, amit az apja tett rá, a bátyja halála, valamint a viszonzatlan szerelem keverve volt egy kis bizonyítási vággyal is, ami sajnos tönkretette szegényt. Őszintén, én végig neki szurkoltam (nem azért, hogy ő nyerjen, hanem hogy térjen észhez, és éljen boldog életet). Aztán a sorozat közepe után rájöttem, hogy nem fog menni, sajnos egyiküknek meg kell halnia ahhoz, hogy a másikuk élhessen. Mok Dan halála nagy hatással volt rá, sikerült végre észhez térítenie szegényt. Azt viszont el kell mondanom, hogy Mok Dan-ra picikét haragudtam, hisz akármilyen szemét is volt Shunji, miatta vette fel az egyenruhát. Persze az is teljesen jogos volt, hogy haragudott rá, így megint kétségek között gyötrődöm. Park Ki Woong előtt emelem kalapom, térde borulok és a többi, hisz az, amit egy sorozaton belül mutatott, szerintem mindent elárul színészi tehetségéről. Most a top listám jól összekeveredett, de az tény, hogy a 5 legjobb színészben benne van. El sem hiszem, hogy ilyen jó színészeket sikerült szalajtani ehhez a sorozathoz, hisz nem csak a főszereplők voltak lehengerlőek, hanem még az egy rész erejéig feltűnő színészek is.

" - Nem olyan ez, mint tojással dobálni a követ?
- Igen, hiábavalónak tűnik. A vékony tojáshéj, ha kőhöz vágják, természetesen darabokra törik. De a kő, bármilyen kemény is, élettelen. A tojás, bármilyen gyenge, de él. Az idő múltával a kő elporlad, homok lesz belőle. De majd valamikor egy tojásból kikel a csirke, és rátapos arra a homokra. Eljön majd a nap, mikor Japán Birodalom öldöklése és erőszakos elnyomása nem fogja tudni legyőzni a tojást. "
Lee Gang To - Dam Sal Ri

" Ha meghalok, hát meghalok.
Nem fogok térdet hajtani a szörnyetegek előtt. "
Mok Dan

" Gaksital-nak élnie kell. Mert Gaksital egy fénysugár a sötétben élő csoszuniak számára."
Mok Dan

" - A háború az jó dolog. Történelmünket a háborúk teszik naggyá.
És ez áldozatok nélkül nem megy.
- Ez marhaság! A háború nem más, mint hullagyár. A megszállásotok nem nagyszerű történelem, hanem lemoshatatlan bűn."
Ueno Hideki - Lee Gang To

Történet: 10*/10
Zene: 10*/10
Színészek: 10*/10
Karakterek: 10*/10


7 megjegyzés:

 1. Nagyon vártam, és végtelenül örülök az elemzésednek! nekem is fontos sorozatom volt. igen jól vezetett, fájdalmas, bedarálós, homokszemekké őrlős volt. nem enged el.
  (tiszta forrásvíz.)
  köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy neked is annyira tetszett, mint nekem! :) Szerintem ezt a sorozatot mindenkinek kötelező egyszer látnia, annyira csodálatos! :)

   Törlés
 2. Kíváncsian vártam a véleményed. Azt hiszem minden elemzésed olvastam már és 99%-ban teljesen egyetértek veled. A maradék 1% azért van, mert nem láttam pár sorozatot így nem tudok véleményt mondani. Először is sajnálom, hogy eddig nem írtam és nem köszöntem meg a munkád, amivel nagyon sok kedvet csináltál, hogy számtalan sorozatot megnézzek :)
  Ami ezt a sorozatot illeti, csak egyetérteni tudok. Egyszerűen ZSENIÁLIS! Minden, a történet, a zene, a színészek, maga, ahogy elénk tárták, fenomenális. Két-három hónappal ezelőtt fejeztem be és még mindig a hatása alatt vagyok. Nem találkoztam azóta jobb sorozattal és szerintem nem is fogok.
  Teljesen egyetértek abban is, hogy sokan nem látják, hogy a gonoszak, miért is teszik, amit tesznek. Rögtön elítélik őket, pedig lehet ők is ezt tennék vagy még rosszabbat. Be kell valljam az elején egyáltalán nem szerettem Shunjit, de aztán azon kaptam magam, hogy majd megszakadt a szívem érte, na meg persze Gang To-ért is. Látni azt, hogy két ilyen jó barát milyen ellenség lehet, szívszorító volt. Mindkét színész előtt le a kalappal és mindenki előtt. Tökéletesek voltak egytől-egyig. Katsuyama-t is megemlíteném. A csendes szamuráj. Ahogy védte és kiállt Rie mellett, annyira édes volt. Nekem is kell egy ilyen testőr :)
  Elég hosszú bejegyzés lett, de remélem nem bánod :) Most legalább bepótoltam :)
  És még egyszer köszi a munkád!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztod velem a véleményed. Bár mindig későn válaszolok, nagyon szeretem olvasni, hogy ki mit gondol az adott sorozatról :)
   Hihetetlenül örülök, hogy te is ennyire szeretted ezt a csodálatos sorozatot! Nekem is abszolút kedvencem lett a Bridal Mask meg Joo Won is.
   Nekem is megszakadt a szívem értük, és igen, sajnos nagyon sokan nem gondolnak bele a másik helyzetébe, csak az látják, hogy mit csinálnak és kész. Ez meg bizony nagy hiba, nem csak a sorozatoknál hanem a való életben is :(
   Dehogy lett hosszú, remélem még sokat fogsz nekem írni! :)

   Törlés
 3. Sziasztok!
  Most nemrég akadtam az oldalra és szeretném megköszönni a rengeteg hasznos leírást. Azért épp ez alá a film alá írok, mert sehol sem találom jó minőségben, még angol felirattal sem, nemhogy magyarul :( tudnátok segíteni?

  Előre is köszönöm: Vera

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes a sorozatokat torrent formájában letölteni, ott olyan minőségben megtalálod amilyenben csak szeretnéd, és rátenni a feliratot.
   https://azsiaekkovei.hu/kdorama/bridal-mask

   Törlés
  2. Ajánlani tudom a Sorozatbarát oldalt is (igaz, meghívós), én ott kezdtem el most nézni, elég jó minőségben :)

   Törlés