Goblin

Goblin

Műfaj: romantikus, fantasztikus
Részek száma: 16
Dátum: 2016 - 2017

Csatorna: tvN

Ismertető: A késői Goryeo időszakában járunk, ahol főhősünk, Kim Shin, egy hatalmas hadvezér, háborúról háborúra jár s mind megnyeri azokat, így a nép jobban tiszteli őt, mint a fiatal királyt, aki féltékeny lesz a férfira, és megöli. Kim Shin-t azonban megátkozzák, így Dokkaebvé válik, a halálát okozó kard pedig a mellkasában ragad. Az egyetlen, aki fel tudja szabadítani szenvedései alól az a Dokkaebi menyasszonya. Főhősnőnk, Ji Eun Tak élete sem épp egyszerű. Valójában meg sem kellett volna születnie, így a kaszás folyton keresi őt, mint eltűnt lélek. Édesanyja kiskorában meghal, így nagynénjénél él, akinek családja folyton bántalmazza őt. Az elkeseredett 17 éves lány egy nap azonban találkozik különös főhősünkkel, aki hirtelen jelenik meg előtte mikor elfújja a gyertyát.

Vélemény: Őszintén én nem égtem olyan nagy lázban, mióta híre ment a sorozatnak. Nagyon sokan várták, én pedig annyira nem voltam oda a két főhősért, de úgy gondoltam a két színésznőért érdemes belekezdenem. Hát hűha, azt a mindenit. Nem is tudom hol kellene elkezdenem. Már az első rész lehengerelt, a múltban játszódó jelenetek leírhatatlanul gyönyörűek és igényesek voltak, az alatta lévő soundtrackek pedig olyan igazi hidegkirázósak. A sztori is nagyon megfogott.
A kezdés tehát csillagos ötös, ritka az olyan sori, ami már az elején belevág a dolgokba, na a Goblin viszont pont ilyen. A remek kezdés remek jeleneteket takar, amik szerencsére végighúzódnak az egész sorozatban, ilyen csodaszép jeleneteket én még tényleg soha nem láttam. Olyan igazi bámulós, amikor csak ül az ember és gondolkodik, hogy wow, na ez aztán gyönyörű volt. A 2 főhős színészt is nagyon megkedveltem rövid idő alatt, így nagy reményekkel vártam a részeket.
Hát nem tudom mit mondhatnék a sztoriról. Egyszerűen imádtam. Olyan koreais volt és mégsem, volt benne valami nagyon új amit nem tudnék megmagyarázni, mégis olyan egyedivé tette az egészet. Nagyon tetszettek a fordulatok. Mivel már bőven benne járok a sorozatozásban, ezért az esetek 95%-ban nem szoktam meglepődni a fordulatokon, hisz olyan egyértelműek. Na itt nem. Volt ahol én is totál kiakadtam, és teljesen leesett az állam, mert erre aztán sosem gondoltam volna.
Nagyon tetszett, ahogy beépítették a múlt jeleneteit a jelenbe, imádtam őket, de tényleg. Csodaszépek voltak. Annak is nagyon örültem, hogy a mellékszereplő párosunk is főszereplővé vált, nagyjából ugyanannyi időt fordítottak rájuk is, aminek nagyon örültem, mert én személy szerint sokkal gyönyörűbbnek találtam az ő sztorijukat, noha a főhős párosé is átlagon felüli volt. Egyszerűen nem győztem betelni velük, tényleg nem tudok mást mondani, csak azt, hogy csodálatosan gyönyörű volt.
A gyönyörű párosaink mellett a romantika is maxpontos, olyan igazi tündérmesébe illő, ami pont tökéletesre sikeredett. A drámai jelenetek is nagyon a helyükön voltak, dehát ilyen zene, jelenetek és sztori mellett ez egyértelmű. Ami vicces, hogy poénból is akadt bőven. Először kicsit furák voltak ezek a fanyar, groteszk viccek, de annyira viccesek voltak, hogy nem bírtam nem röhögni. Hát eszméletlen volt, ez a két pasi együtt überelhetetlen, én komolyan mondom, annyit nevettem....
A kedvencem ez volt: 'Annyit mondtam Shakespearenek, hogy lenni, vagy nem lenni, erre írt belőle egy szonettet!'. Hát behaltam komolyan, tényleg eszméletlen volt. Örültem, hogy a végére is maradt egy kis poén, bár nem annyi, mint az elején, de ez ez esetben érthető is. 1 dolog volt, ami annyira nem tetszett, az pedig a 13-14 rész átmenete. Az valahogy kicsit már túlbonyolítottnak tűnt nekem, mintha még egy kicsit húzni akarnák a sztorit, holott már simán vége lehetne.
A 14.rész nekem annyira nem tetszett, talán azért, mert mérges voltam, de aztán olyan szépre és meghatóra és csodálatosra sikerült a végét összehozni, hogy szerintem megérte ez az elhúzás. Összességében nem is tudok mást mondani, a Goblin valami igazán újat hozott a koreai sorozatok történelmébe, én úgy gondolom egyszer mindenkinek látnia kell, még ha ismeretlenek is a színészek, mert garantáltan kedvencek közé fognak kerülni. Egyszerűen imádtam, úgy ahogy volt.

Zene: Ezeregyszáztizenkettő pontos, vagy még annál is több. Nagyon sok nagyon gyönyörű szám született a sorozathoz, és a soundtrackek is nagyon a helyükön voltak. Nem is húzom tovább a szót, itt vannak azok, amik telefonon maradtak a Goblinból: Kim Kyung Hee 'And I'm Here', Crush 'Beautiful', Roy Kim és Kim Ez 'Heaven', Soyou 'I Miss You', Heize 'Round and Round', Chanyeol és Punch 'Stay With Me', Kim Kyung Hee 'Stuck In Love', Sam Kim 'Who Are You', Han Soo Ji 'Winter is Coming', 10cm 'My Eyes', Urban Zakapa 'Wish', Eddy Kim 'You Are So Beautiful', Ailee 'I Will go to you like the first snow', Lasse Lindh 'Hush', Jung Joonil 'The First Snow'.

Szereplők: Na és akkor lássuk csak történetünk főhőseit sorjában.
Gong Yoo - Kim Shin: Remek hadvezér, talpig becsületes ember, aki sajnos nem azt a sorsot kapja amit megérdemelt volna. Ami nagyon nagyon tetszett, hogy a 900 évvel ezelőtti éne és a sorozatban látott között sok különbség volt. Ez azért volt jó, mert ugye mégiscsak eltelt 900 év, a főhősünk is haladt a korral, kicsit felengedett. Így olyan volt, mintha az ő lett volna, de mégse. Nagyon ügyesen hozta a karakterét a színész, szerintem nincs olyan aki ne kedvelte volna meg őt a sorozatban. Kim Shin volt az, aki természetesen legtöbbet szenvedett az évek alatt, szörnyű lehet úgy élni, hogy körülötted mindenki meghal. Imádtam és imádtam, a színésztől pedig mostantól igyekszem minél több és több sorozatot megnézni.
Kim Go Eun - Ji Eun Tak: Keserves életet él, de ettől függetlenül rengeteget mosolyog, és tudja értékelni az életet, a csöppnyi boldogságot. Nem nagy titok, hogy Kim Go Eun nekem kedvenc színésznőm, nagyon örültem, amikor tavaly végre sorozatban is szerepelt. Itt is van a második főszerepe, ami szerintem a legjobbak között van. Eun Tak egy hihetetlen kedves, aranyos és mosolygós lány volt, olyan igazi vitaminbomba. Nagyon kedveltem őt, örültem, hogy ilyen remek karaktert kapott ismét a színésznő. Nagyon édesek voltak együtt Kim Shin-nel, imádtam őket együtt, gyönyörű volt a szerelmi sztorijuk. Ismét nyomatékosítani tudom, hogy tényleg ő a kedvenc színésznőm. Remélem a jövőben sok főszerepe lesz még.
Lee Dong Wook - A Kaszás: A lelkeket segíti át a túlvilágra, merev, csendes és hideg férfi. Legalábbis annak mutatja magát. Miután beköltözik Kim Shin lakásába lassan felenged, és kiderül, hogy egy hihetetlen rendes, melegszívű, jóságos férfiről van szó, aki olyan aranyos, amikor mosolyog. Akármilyen menő és imádnivaló volt Kim Shin, nekem abszolút ő lett a kedvencem. Nem igazán tudom miért, valamiért olyan megkapó volt az egész karakter (no meg a hozzá tartozó sztori). Nagyon szorítottam neki és nagyon fájt érte a szíven. Lee Dong Wook most nagyon megszerettette magát velem. Az első szerep, amit láttam tőle, nem volt túl megnyerő, de hát itt imádtam. Remélem sok főszerepe lesz még a jövőben.
Yoo In Na - Sunny: A kis éttermében éldegélő nő, aki bár gyönyörű, mégsem igazán találta meg a szerelem. Kicsit nagy a szája, és abszolút megmondja a tutit, de egy nagyon rendes és aranyos nőről van szó, aki azonnal rohan segíteni, ha szükség van rá. Sunny nekem nagy kedvencem lett. Bár az elején kicsit fura volt, kicsit túl beképzelt volt, de valahogy ez annyira természetes lett a végére. Olyan igazi Sunny-s. Nekem a kettejük szerelmi története volt a kedvencem, hát komolyan már milyen csodaszép volt, én el sem hiszem. Eszméletlen volt, imádtam úgy ahogy volt. Én nagyon örülnék, ha a két színésznek lenne egy közös sorija, ahol főszereplők, mert szerintem sokak kedvencévé váltak. Yoo In Na-t én nagyon szeretem, remélem a jövőben főszereplőként is látni fogjuk őt.
Yook Sung Jae - Yoo Duk Hwa: Olyan igazi csibész kölyök, akinek a mindene a bankkártyája. Vicces, mert Duk Hwa olyan tipikus beképzelt örökös karaktert hozott, de valahogy mégis nagyon szerethető volt, ahogyan próbált kiigazodni mind a 'két' nagybácsikáján, meg ahogy próbált nekik segíteni. Valahogy nagyon helye volt a sorozatban, sokat mosolyogtam a karakterén. A színész is nagyon ügyes volt, remélem neki is kiérik hamarosan egy főszerep. És nézzétek, végére is értem a bejegyzésemnek. Ismét vége egy remek sorozatnak, én pedig kénytelen leszek valami mást találni, ami felér ezekhez, mert nagyon nagy hiányban szenvedek most. Még egyszer elmondanám, hogy mennyire tetszett a sorozat, és hogy tényleg nagyon ajánlom mindenkinek megnézni Dokkaebit és nagyszerű csapatát, mert felejthetetlen perceket kapunk ettől a remek soritól.

"Ha félelemtől remegve tölteném a napot, az nem lenne élet.
Még ha holnap meg is halok, ma még élnem kell.
Dolgozni kell mennem, és beiratkozni az egyetemre.
A járdán fogok közlekedni, mint mindig.
Ezt hívják életnek."
Ji Eun Tak

"Egyikük azért szenved, mert mindent elfelejtett,
másikuk azért, mert képtelen felejteni."

Történet: 9/10
Zene: 10/10
Színészek: 10/10
Karakterek: 9/10

15 megjegyzés:

 1. Annyira jóóó volt és annyira más mint az eddigi doramák. Imádtam amikor a Kaszás és Dokkebi egymást szivatták. A zenék tökéletesek, a karakterek telitalálatok. Kedvenc jelenetem amikor dokkebbi elmutogatja még a múltban, hogy majd a mobiltelefonokba kell befektetni. :-) "Klikk, klikk" XD
  ivett

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahaa, az nekem is nagyon tetszett.
   Örülök, hogy neked is ennyire elnyerte a sorozat a tetszésedet, szerintem is nagyon jó vooolt! :D

   Törlés
 2. Nekem személy szerint nagyon tetszett a sorozat. Hétről hétre vártam az új részeket. Tényleg annyira más volt, annyira kitűnt a doramák világában. Gong Yoo-t meg Lee Dong Wook-ot mindig szerettem, sőt... :) A fordulatok szerinte előreláthatóak voltak, de tény, hogy az eddigiekhez képest más színezetben volt részünk. Lehengerlő sorozat. Letehetetlen volt egészen a végéig.. Tényleg?! Egy nagyszerű, megható, csodálatos, gyönyörű (és még sorolhatnám a jelzőket) így kellett lezárni? Olyan volt, mintha az íróból kifogyott volna a szusz, mintha gyorsan és mégis sok mindent túl húzva le akarták volna zárni. Borzalmas volt.. Nem értem, hogy lehet a végén mindent elrontani. =( Nagyon várom a speciall részeket, hogy javítanak ezen.. mert még lehet, nálam van remény ;) :)
  De azzal egyetértek, hogy mindenkinek kötelező egyszer látnia. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a vége annyira nekem sem tetszett, de hát mostmár ezen nem lehet változtatni. :)

   Törlés
 3. Ebben a pillanatban fejeztem be a sorozatot...egyszerűen imádtam. Gyönyörű volt. Tényleg olyat láthattunk amit eddig még soha egyik doramában sem. Az egész történet, a romantika, a szereplők...nagyon tetszett.
  Ami a leginkább tetszett azok a párbeszédek. Imádtam a kaszás és Kim Shin jeleneteit, a poénokon, a reakciókon, az egymáshoz viszonyulásukon behaltam :D Hihetetlen volt! Ugyanakkor Kim Shin és Eun Tak jelenetei nemcsak, hogy írtó aranyosak voltak, de állatira bejött, hogy nemegyszer kaptak össze valamin, szabály szerint elkezdtek néha civakodni. Végre nem a megszokott jelenetek voltak, hogy az egyikük elmond egy 10 perces monológot, majd faképnél hagyják egymást, nem! Ők veszekedtek és megmondták egymásnak a tutit :D Ez állatira tetszett benne! Nameg a Kaszás és Sunny...ugyan a vége felé már kicsit sokalltam, hogy folyton egymás után bőgnek, ennyi erővel már meg is beszélhették volna és együtt lehettek volna, dehát na ez így alakult, mindenesetre így is imádtam a kapcsolatukat, nameg a karaktereiket is nagyon! Szívem szerint még Duk Hwanak is adtam volna valami kis háttérben megbújó zserelmi szálat, de ez már csak az én saját kis fantáziálgatásom :D Összességében nagyon örülök, hogy megnéztem, tényleg nagyon megérte, hiszen hihetetlen szép és aranyos történet, fantasztikus szereplőkkel és zenékkel. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy ennyire tetszett neked is!
   Hihetetlen egyedi sorozat, remek megvalósítással, ez tény! :D

   Törlés
 4. Már csak azt nem értem, ha így az egekig magasztaltad (és tényleg igazad van, egyetértek veled), miért nem adtál mindenhol 10 pontot. :D
  Egyébként az egyetlen, ami engem zavart, az a korkülönbség volt. Kim Shin konkrétan a csaj apja lehetett volna. :D Mármint nem a karakter 900 éve zavart, hanem a színész kora, meg a színésznőé... Nagyon látszott közöttük a korkülönbség, sokszor fintorogtam, hogy te jó ég, ezeket meg hogy hozták össze... A végére valamelyest megszoktam, de nagyon sokáig zavart ez...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontozni nehéz. Általában mindig viszonyítok azokhoz a sorozatokhoz, amiknek szintén 10 pontot adtam. A Goblin nagyon tetszett nekem, de pl. nem ér fel sem a Bridal Mask-hoz, sem a Moon Lovers-hez.
   Sok sorozat van, ahol nagy a korkülönbség közöttük. Sajnálom, hogy ez zavart téged. :-/

   Törlés
  2. Az azért túlzás, hogy az apja lehetett volna. Valami 10-12 év van köztük.(Pontosan nem emlékszem.) A csaj a húszas évei vége felé járt, a fickó meg a harmincas évei vége felé. Igaz hogy a színésznő, nagyon fiatalos, de nyilván azért is választották, mert simán elhiszed róla, hogy végzős gimis, holott már közel harminc. Két teljesen felnőtt emberről van szó és még a történetben is kínosan ügyeltek rá, hogy még egy rendes csók se legyen köztük, amíg nagykorú nem lesz a történet szerint. Szerintem jól működött a dolog és aranyosak voltak együtt. Engem egyáltalán nem zavart. Főleg, hogy a sztori szempontjából teljesen mellékes volt, hogy éppen ki mennyinek látszik vagy voltaképpen hány éves. A szerelmük teljesen időtlen volt, talán pont ezt akarták kifejezni a korkülönbséggel is. A lány 1 évesen vagy 100 évesen is a menyasszonya, dokkaebi pedig nem öregszik, így igazából teljesen lényegtelen, hogy mennyinek néz ki.
   Üdv, Zazu

   Törlés
  3. Igen, 12 év van közöttük, engem sem zavart a korkülönbség, dehát mindenki más. :)
   Kim Go Eun egyébként tényleg nagyon fiatalosnak néz ki, jelenleg 28 éves. :)

   Törlés
 5. Most néztem újra és ez egy nagyon jó sorozat! A főbb szereplők egytől egyig szerethetők és az a véleményem, hogy nincs benne egy felesleges karakter sem, mindenkinek meg van a helye a történetben. Látszik, hogy egy átgondolt sztoriról van szó. Nagyon jól keverednek benne a különböző stílusok (romantika, dráma, vígjáték és a mesés fantasy elemek) és ettől egy egyedi hangulata lesz a sorozatnak. Bár külön-külön a történet elemei nem idegenek a számomra, (nem egy általam ismert film, rajzfilm, képregény hatását véltem felfedezni a történeten...pl.: Nagyon meglepne, ha kiderülne, hogy az író, nem látta A vándorló palotát :) ) de mégsem éreztem, hogy egy ötlettelen másolata lenne egy már meglévő alkotásnak, hanem hogy jól keverték a különböző elemeket és ezzel létrehoztak valami újat. A szerelmi szálon kívül, a sorozat tulajdonképpen az élet és halál témájával foglalkozik és ennek kapcsán sok mindenről mesél, úgy hogy közben egyértelműen átitatja a remény a történetet. Igazából, ez nagyban hozzájárul a különleges hangulatához, ettől lesz több egy sima romantikus sztorinál. Számomra egészen új volt, ahogy keverték a nyugatot a kelettel, pl. még sosem láttam, hogy egy történetben ilyen szinten összhangba hozták volna, a keleti hitrendszert a kereszténységgel. Továbbá az is tetszett, hogy Kanadában is játszódtak részek és úgy általánosságban, Dokkaebi nem volt Koreára korlátozva. Sokszor láttam már elkövetni azt a hibát, hogy az írók úgy tettek, mintha nem volna élet azon az országon kívül, ahol a cselekmény játszódik. Minél nagyobb a hatalma egy fantasy karakternek, ez annál nagyobb logikátlanságokat szokott szülni. Közel két év után, megint elővettem ezt a sorozatot és úgy vélem, még több részletet láttam meg benne, mint első megnézésekor. A végkimenetel ismeretében és pontosan tudva, hogy ki-kicsoda a történetben, sem éreztem úgy, hogy megkopott volna a varázsa. Kiemelkedő alkotásnak tartom és nem hiszem, hogy ebben a stílusban, koreai doramak között egyhamar még egy ilyent találok.
  Persze a sorozat nem mentes a tipikus koreai dorama elemektől, a hatásvadász lassításoktól, (van hogy a sorozat saját magát parodizálja emiatt), de mindezekkel együtt is, én gond nélkül 10/10-et adnék rá mindenből és ilyet nem sűrűn mondok.

  Természetesen ízlések és pofonok, de az én szubjektív véleményem az, hogy a Moon Lovers messze alulmúlja a Goblint. Én a Moon Lovers-t túlértékeltnek tartom. pl. Számomra teljesen komolytalanná tette az egészet az, hogy a főhős egyik nagy traumája az volt, hogy volt egy karcolás az arcán. (Szó szerint. Még csak meg se erőltették magukat a sminkesek.) Majd mindent megoldott egy alapozó. Ez az egyik legnagyobb tüske volt, ami bennem maradt, de azért sorolhatnám még a hasonlókat... És tudom, ha nagyon akarom, akkor képes vagyok belelátni a drámát ebbe, meg hogy mennyire a külsőségekre fókuszál a társadalmunk stb., de ahogy ezt előadtál...meg hát eleve... Mindegy. Senki örömét nem akarom elrontani, ez csak az én véleményem.
  Lényeg a lényeg, hogy bátran ajánlom a Goblint mindenkinek. Főleg azoknak, akik szeretik, a kicsit meseszerű, olykor vicces, olykor megható romantikus történeteket.
  Üdv, Zazu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez egy csodálatosan leírt vélemény volt, annyira nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt velem! ♥
   Borzasztóan örülök, hogy ennyire nagyon tetszett neked a sorozat, én is nagyon jó szívvel gondolok vissza rá, s biztos vagyok benne, hogy a jövőben újra fogom nézni!

   Sajnálom, hogy a Moon Lovers annyira nem tetszett (nekem az valahogy jobban megmaradt), de hát mindenkinek más az ízlése.

   Abban viszont egyetértünk, hogy a Goblin egy gyönyörű sorozat volt, remek karakterekkel! :)

   Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad ezt nekem, öröm volt olvasni. ♥

   Törlés
 6. Szia!
  Soha nem akartam megnézni ezt a sorozatot, nem voltak szimpatikusak a színészek. Valahogy úgy éreztem, hogy tuti nem tetszene nekem. Ráadásul úgy voltam vele, hogy biztos nagyobb a füstje, mint a lángja.
  Tévedtem.
  Már az első rész lehengerelt. A humor, a szeretet, a barátság és a magány mindenhogy megjelent. A végén úgy sírtam, de úgy, hogy egy sorozat nem hatott meg így. Nem változtatnék a történeten, egyszerűen tökéletes. :) Viszont örülnék, ha lenne folytatása (bár lehet túl erőltetett lenne már) vagy pedig egy másik sorozat ugyanezekkel a főszereplőkkel. Nagyon megszerettem őket! :) Még meg fogom nézni ezt a sorozatot párszor...miután leülepedett a nagy érzelmi kavalkádom :)
  Örülök, hogy ajánlottad! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy ennyire tetszett a sorozat, tényleg! ♥
   És igen, én is szívesen megnézném őket egy másik, akár teljesen más témájú sorozatban is akár! :D

   Törlés
 7. Sziasztok! Most fejeztem be a sorozatot, és teljesen kész vagyok. Nem akartam megnézni ezt a sorozatot, mert úgy gondoltam nem tetszene.Aztán elolvastam a véleményeket az oldalon, (nagyon jó a leírás, és a vélemény) ezért kezdtem bele. A végén végig bőgtem, nagyon jó volt. Igen a végét kicsit összecsapták, azért legalább még pár perc kellett volna az egymásra találáskor. :) Nagyon aranyosak voltak a szereplők, az összes. Biztosan újra fogom nézni.
  Egyébként nagyon tetszik az oldalad, eddig csak pár doramát láttam, de amióta megtaláltam az oldalad, eléggé belelendültem. Egy csomó sorozatot azért kezdtem el mert te ajánlottad. Pl. Are you human too. Magamtól sose kezdtem volna el. Akárcsak a Goblint. Szóval köszönöm ezeket a jó leírásokat és véleményeket, így könnyebb válogatni. :D

  VálaszTörlés