Jang Ok Jung, Live in Love

Jang Ok Jung, Live in Love

Műfaj: történelmi, romantikus, melodráma
Részek száma: 24
Dátum: 2013
Csatorna: SBS

Ismertető: A koreai történelemben élt egyik leghíresebb ágyas, Jang Ok Jung karakterét elevenítik meg már sokadjára, ez esetben egy ízig vérig fájdalmas és romantikus történetben. Jang Ok Jung élete meglehetősen viharos volt. Édesapja nemes, édesanyja pedig egy szolga. Divattervezőként csodálatos ruhákat varrt, megélhetését biztosította. Azonban beleszeret egy Lee Soon nevű emberbe, aki a király testőreként mutatkozik be neki. Miután elválnak (a lány el akar szökni Kínába) a fiú azt mondta neki, hogy a palotában keresse őt. A menekülés azonban kudarcba fullad. Amikor a lány a palotába lép udvarhölgyként, hogy megkeresse szerelmét, a testőr helyett egy királyt talál, akit igazán nehéz szeretni egy szolgának.

Vélemény: Oh My God. Röviden és tömören. Múlt hét elején belevágtam életem egyik leghosszabb sorozatába, Yoo Ah In most futó történelmi sorozatába. Mivel alig jött ki pár rész és én meg nagyon hamar megkedveltem őt előkotortam a gépemről ezt a sorozatot. Régebben már annyiszor meg akartam nézni, szerintem minimum háromszor letöltöttem majd kitöröltem, fogalmam sincs miért nem tudtam rávenni magam a megnézésére, holott nagyon érdekelt a sztori. Igaz, akkor még a két főhőst nem is ismertem.
Na de lássuk csak mi is volt ez a valami. Meglepődtem. Nagyon. Túl sok minden volt ebben a sorozatban, tuti lesz olyan amit el is felejtek megemlíteni, mert annyi érzés kering most bennem (kemény 30 perce fejeztem be). Minden sztorinak ad egy külön meghittséget az, hogy van benne valami igazság, valami ami megtörtént, jelen esetben a főhősnő karaktere. Mikor indított a sorozat faltam a részeket. Annyira aranyosak voltak, annyira imádtam őket, alig vártam, hogy végre összejöjjenek vagy hogy egy csók elcsattanjon. Nagyon, de nagyon imádtam.
Érdekes volt, aranyos volt, vicces volt, minden ami miatt élvezni lehet egy sorozatot. Bár tény, hogy a gyerekkori részeket néha picit untam, hamar túltettem magam rajta, hisz a felnőttek viszonylag hamar megjelentek. Valahol a tizedik résznél járhattam, amikor elgondolkodtam, hogy mi a jó ég fog még itt 14 részen keresztül történni. Ahogy teltek a részek egyre inkább ilyen helyzetben voltam: 'Amikor azt mondod, hogy egy sorozat már nem lehet ennél bonyolultabb, a sorozat válaszol: Kihívás elfogadva.'. Mi a fene ez az egész? De most komolyan. 
Annyi minden történt 24 rész leforgása alatt, hogy az valami eszméletlen. A karakterek (akikre hatalmas hangsúly volt helyezve) a szemünk láttára változtak. Hihetetlen volt. Volt amikor utáltam őket, máskor csak őket akartam. Egy hullámvasút volt a sztori is és a karakterek iránti érzéseim is. Ami különösen tetszett az az volt, hogy tökéletesen ábrázolták az akkori szokásokat és törvényeket. Nem volt nagy felhőtlen, szivárványos boldogság mint egyes történelmi sorozatokban. Igenis ott volt az, hogy az ágyas az csak egy ágyas.
És még sorolhatnám. Összességében tökéletesen összefoglalta a sorozat azt, hogy én miért nem lettem volna királynő abban az időben, sőt, fel sem foghatom, hogy akkor miért akartak a nők annyira a palotán belül élni, miért akartak annyira a király kegyében részesülni. Tény, hogy akkor a család becsülete és hírneve sokkal többet számított, mint manapság, de én akkor sem tudtam volna elfogadni. Nem vagyok vérbeli feminista, én valahol középen tengek, de az akkori királynők és ágyasok jogai valami szörnyűek voltak.
Mi az, hogy nem élhetek a gyermekemmel, hanem egy dadának kell vigyáznia rá? Mi az, hogy egyáltalán egy külön házban élek amikor férjem van? Mi az, hogy ha egy sima ember megcsalja a feleségét, az bűn, de ha a király 8 ágyast vesz maga mellé, akkor: 'hát igen, ő is férfi'. Oké, hogy politikai házasság, de akkor is. Borzalmas. Belegondolva, ha én akkor éltem volna, és esetlegesen királynőnek választanak, szerintem ott helyben elkövettem volna az összes bűnt, hogy menesszenek és inkább éltem volna leborotvált fejjel egy templomban.
Nagyon nem szeretem a társadalmi hierarchiát, amit a sorozat tökéletesen illusztrált, és ami sajnos ma is igaz. Minden szörnyűség amit ott mutattak a mai életre is tökéletesen igaz. Főleg a nép befolyásolása és főleg a mostani időkben. Ha azt mondják a tévében, hogy arany hullik, akkor örvendezünk, de eszünk ágában sincs kinézni az ablakon. Félelmetes, és sajnos egyre jobban csalódok mostanság a világban és egyre jobban tudom értékelni azt a maroknyi embert, akire egyáltalán használhatom az ember szót. Tényleg borzasztó.
Én meg itt közben szövegeltem egy csomót. SPOLIER: A sorozat vége engem nagyon meglepett. Én tényleg utolsó percig reménykedtem a jó befejezésben, de ez valami szörnyű volt, sorozat még nem hagyott ilyen borzasztó érzést bennem. Szerintem pár napig nem is nézek semmit, annyira a lelkembe mart. SPOILER VÉGE. Ha valaki azt kérdezi, hogy érdemes-e megnézni a sorozatot, akkor egy egyértelmű igen a válasz, hisz egy vérbeli történelmi sorozat, ami megmutatja nekünk az akkori szokásokat, az akkori társadalmi helyzetet, és azt is, hogy egy rabszolga lánya mire képes, ha van egy kis esze. Összességében egy olyan sorozat, amire semmit sem tudok mondani, csak tágult szemekkel merengek magam elé, és várok valamiféle csodát.

Zene: Megszoktam, hogy a történelmi sorozatokban mindig gyönyörűek a háttérzenék, de meglepődtem. Átlagon felüli volt, akadt olyan jelenet, ahol simán visszatekertem csak hogy halljam még egyszer azt a csodaszép háttérzenét. Nagyon szép számok is születtek a sorozathoz, szerintem le kell tölteni az egész albumot.

Szereplők: Lesz itt is mit mondanom, hisz a karaktereken volt a legnagyobb hangsúly, úgyhogy lássuk csak történetünk főhőseit sorjában.
Kim Tae Hee - Jang Ok Jung: Tehetséges varrónőként próbálja fenntartani magát, azonban egy szerelem megváltoztatja az egész életét. A sorozat elején nagyon kedveltem őt, céltudatos, reménnyel teli lány volt. Amikor átcsapott ilyen hataloméhes nőcivé akkor is nagyon szerettem. Hogy miért? Kiállt magáért. Kiállt az édesanyjáért. Kiállt a saját céljaiért. Sokkal jobb, minthogy sajnáltassa magát és sírjon egész végig (mint ahogy azt elég sok női karakternél tapasztalhatjuk). Ami igazán tetszett, hogy a sorozatban tudtuk picit utálni és egyben sajnálni is, hisz ugyebár a sorozat felén túl fordul a kocka, a történelem megismétli önmagát. Eszméletlen volt. A karakter előtt én tényleg lehidalok, nem tudom, hogy a való életben milyen lehetett ez a nő, sőt, már senki sem tudja csak akkor élt (történelmi forrásokra meg ne hagyatkozzunk mert azok annyit érnek mint a wc papír igazság szempontjából), de emelem kalapom. Kim Tae Hee szerintem nem a legtehetségesebb színésznő, még mindig rengeteget kell fejlődnie. Nem tudom, hogy milyen lett volna a karakter egy másik színésznő megformálásában.
Yoo Ah In - Lee Soon: Erős király, aki imádja a népét és aki él hal szerelméért. Egy nagy hűha ismét. A királlyal is úgy voltam, mint Ok Jung karakterével. Néha imádtam, néha megfojtottam volna, néha pedig szívem szakadt meg érte. Valahol a sorozat közepénél azt hittem, hogy egy olyan pali akit az orránál fogva lehet vezetni, aztán később bebizonyította, hogy micsoda fenegyerek. SPOILER: Őszintén elég egy peches pasi, én nem tudom, hogy hogy bírta lelkierővel azt, hogy 3 felesége is meghalt a karajai között, közülük az egyik ugyebár nagy szerelme. Szerintem én belebolondultam volna, a pali meg simán elélt 64 évet. SPOILER VÉGE. Nagyon meghatározó volt ő is, tényleg, tetszett nagyon nagyon nagyon, hogy nem csak egysíkúak voltak a karakterek, hanem ízig vérig emberek, akik néha kicsinyesek, gonoszak, kapzsik és féltékenyek. Yoo Ah In az idei sorozatában tarolt nálam, alig várom, hogy újabb sorozatába kezdjek bele, mert nagyon megkedveltem őt, nagyon jó színész. Jogos, hogy annyian szeretik.
Hong Soo Hyun - In Hyun: Tipikusan olyan nő, aki jó is meg rossz is. Ártatlan is meg bűnös is. Inkább nem akar tudni a dolgokról, hogy ne legyen az, hogy ő mit tett. Bár nagyon szerettem a főhőseinket és nagyon utáltam azt, hogy egy királynak ennyi felesége van, mégis mind a 3 királynét (beleértve Ok Jung) kedveltem. Legfőképp a pali a hunyó, hisz könyörgöm tudjon már elbánni pár nővel ha már nem tud semmit tenni ellene. In Hyun olyan karakter volt, akiért néha megszakadt a szívem és akit néha legszívesebben kipöcköltem volna a sorozatból, csak hagyja már főhőseinket összejönni. Tetszett, hogy a sorozat végén hogy viszonyultak karaktereink, főleg ő és Jang Ok Jung egymáshoz, igazán odaillett az a párbeszéd. Soo Hyun ismét sikeresen hozta ezt a kettős karaktert, akinél tényleg nem tudja az ember eldönteni, hogy ez most rendes vagy nem, vagy ezt most sajnáljuk vagy mégse. Főszerepben még nem találkoztam vele, mindig így második vagy harmadik volt.
Lee Sang Yeob - Dongpyung herceg: Ismét megkapjuk a kedves, rendes, aranyos másodhegedűs hercegünket. Ő azonban két dologban különbözött az eddigiektől. Egyrészt szegény nem tudott érvényesülni, inkább hátra lépett, másrészt nem állt a király ellen, azzal az érvvel, hogy 'én szeretem azt a nőt'. Megmaradt a király legjobb barátja és Ok Jung bátyója is, akiért végig a szívem szakadt meg, no de főleg az utolsó részben. Nagyon nagyon kedveltem őt, és annyira szerettem volna, ha ő is összejön valakivel, valami plusz szerelmi szálat betoldanak, mert ez így túl fájdalmas volt, főleg úgy, hogy szegénynek még esélye sem volt kiállni a szerelméért, esélye sem volt elmondani a lánynak az érzéseit. Tényleg borzasztó, engem nagyon nagyon meghatott. Sang Yeob számomra új volt, nagyon kicsi szerepekben találkoztam vele, de én nagyon, de nagyon megkedveltem. Ha valaki tud olyan sorit, ahol főszereplő, akkor nagyon kérem ossza meg velem.

" -Nehéz volt ide bejutnom... de távolabb vagyok öntől, mint valaha. Innen a király messzebb van, mint az égbolt. 
Ön az az égbolt, amit soha sem érhetek el.
- Ha én csak egy király vagyok önnek, és az égbolt, amit soha nem érinthet meg... Akkor nézze... Figyeljen jól! Az égbolt lejön önhöz. "

Történet: 8/10
Zene: 9/10
Színészek: 8/10
Karakterek: 9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése